Stacks Image 214

Stephan Schagen

Stacks Image 216

Thomas van Nus

Stacks Image 212

Christina Eickmeier

'Kijken in de grond' is een initiatief van de architecten Stephan Schagen (studio Stephan Schagen) en Thomas van Nus + Christina Eickmeier (CHRITH architecten).

Samen maken we een reis door de Nederlandse landschappen. Daarbij worden we ondersteund door Natuurmonumenten, het Centre for Global Heritage and Development, Oskam VF en het Stimuleringsfonds.


In het werk van studio STEPHAN SCHAGEN staat de relatie tussen het object, de architectuur en het landschap centraal - ‘het detailleren van het landschap’. Om grip te kunnen krijgen op de schaal van het landschap tot die van het detail werkt het studio met uitgesproken concepten. Deze concepten bevinden zich vaak op de grenzen van het vakgebied en zijn doorgaans springlevend om ons heen te vinden, als we maar weten waar we moeten zoeken. Het nauwkeurig detailleren van een culturele landschapsbiografie in de vorm van een steen resulteert in een ontwerpopgave die alle schalen van het spectrum raken. Het eigen maken van een ambacht tot het verwezenlijken van nieuwe identiteiten.


CHRITH architects is gespecialiseerd in circulair en ecologisch bouwen. Hun visie op ‘circulair denken' werd gevormd tijdens een studiereis naar Oezbekistan. In het landelijke gedeelte komen bijna alle bouwmaterialen van de kavel zelf of uit de directe omgeving en wordt er in cycli van meerdere generaties gedacht. Wat kunnen we hiervan in Nederland leren?
Door projecten met materialen als leem en stro zijn CHRITH architects niet alleen ontwerpers maar ook bouwers geworden. Door de strobouw zijn wij ons bewust geworden van de kringloop van een materiaal en de eigenheiden van een materiaal dat niet gestandaardiseerd is, maar direct van het land komt.


Natuurmonumenten steunt het project ‘Kijken in de grond’ met kennis, toegang tot hun gebieden en een ruimte voor de eindexpositie. Daarbij werken we samen met Tony de Haan, senior architect bij Natuurmonumenten, de plaatselijke gebiedsmanagers en de lokale boswachters. Er zit een schat van kennis over de natuur en het landschap bij Natuurmonumenten, maar ook over traditionele lokale bouwmaterialen. In totaal beheert de vereniging meer dan 100.000 ha grond en rond 580 monumentale gebouwen.


Het Centre for Global Heritage and Development bekijkt erfgoed in relatie tot actuele vraagstellingen. Hoe verhoudt erfgoed zich tot culturele, sociale en ecologische ontwikkelingen en beslissingen van vandaag? Het is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met Maikel Kuijpers, archeoloog aan de Universiteit van Leiden, tevens auteur bij De Correspondent, en zijn studenten verdiepen we ons in de culturele biografie van het landschap en leenrecepten uit de prehistorie.


Oskam VF ontwikkelt en fabriceert al meer dan 25 jaar kleine mobiele machines voor de productie van geperste leemstenen, ‘compressed earth blocks’. Naast verschillende motorgedreven machines heeft Rokus Oskam ook een handpers ontwikkelt die volledig op mankracht stenen met een kracht van tien to twaalf ton kan persen. Het is tevens het enige bedrijf dat leemproducten van Nederlandse bodem maakt. Eigenaar Rokus Oskam ondersteunt het project met het vinden van de goede menging uit aarde en toeslagstoffen en in het maakproces van de steen in het algemeen.


Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het cultuurfonds voor vormgeving, architectuur, digitale cultuur en de cross-overs daartussen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het Stimuleringsfonds.


Kijken in de grond is een initiatief van
studio Stephan Schagen +
CHRITH architects.

We zijn gevestigd in Zaandam.

Mail@kijkenindegrond.nl

Stephan Schagen | Stephan@kijkenindegrond.nl
+31 6 24 65 64 86

Thomas van Nus | Thomas@kijkenindegrond.nl
+31 6 42 47 93 66

Christina Eickmeier | Christina@kijkenindegrond.nl
+31 6 81 20 49 74